Освітньо-кваліфікаційна характеристика
Державний стандарт професійно-технічної освіти
Кухар – це людина, яка займається приготуванням їжі в закладах громадського харчування.
Це цікава професія. Працює на сучасному технологічному обладнанні. Обробляє та зберігає овочі, м’ясо, рибу та інші продукти. Готує не тільки легкі, а й складні, банкетні та фірмові страви. Готує, порціонує та відпускає страви.
Справжній кухар працює з наснагою і любов’ю, перетворюючи звичайні продукти на шедеври кулінарії.
Кухар працює у кафе, їдальні, ресторані, кафетерії, готелі, санаторії, будинку відпочинку, навчальному закладі, дитячому таборі та ін. Кухар може займатися індивідуальною трудовою діяльністю, а за наявності організаторських здібностей, створити власну структуру з виготовлення та реалізації продукції через підприємства громадського харчування та приватні підприємства харчування.
Офіціант
Стандарт професійної (професійно-технічної) освіти
Офіціант готує залу до обслуговування споживачів. Отримує посуд, прибори, столову білизну. Полірує посуд, прибори. Складає серветки різними способами. Здійснює попередню сервіровку столів. Приймає замовлення від споживачів. Отримує страви в роздавальні та в буфеті. Подає страви і напої. Обслуговує неофіційні банкети. Оформляє рахунки і розраховується за ними зі споживачами. Прибирає використані посуд, прибори. Замінює столову білизну.
Бармен
Освітньо-кваліфікаційна характеристика
Державний стандарт професійно-технічної освіти
Бармен готує і реалізовує готові до споживання безалкогольні та слабоалкогольні напої, кондитерські вироби, холодні та гарячі страви, закуски, оформлює вітрини та прилавки, утримує їх у належному стані, використовує аудіо та відеоапаратуру.
Кожний робочий день бармена – це робота в барі, стоячи за барною стійкою. Спілкування бармена з клієнтами – важлива частина роботи. Своєю коректною поведінкою він створює гарний настрій у відвідувачів, затишну атмосферу закладу. Він підтримує чистоту і порядок у барі, контролює чистоту посуду, приймає і зберігає товар, обслуговує клієнтів, підраховує кошти, що надходять у касу.
Знаряддя праці бармена – це касовий апарат, електроміксер, кавоварка, шейкер, скляний посуд, льодогенератор для приготування льоду тощо.