Пекар; Кондитер

 

Пекар

Кваліфікаційна характеристика

Стандарт професійної (професійно – технічної) освіти

Пекар пече хліб різних сортів, батони, булки, калачі, ватрушки і т.п. Хлібобулочні вироби відрізняються від кондитерських виробів співвідношенням борошна, цукру та ін. добавок. У хлібі і булках борошна має бути не менше половини. Він складає рецептуру або користується затвердженими рецептами, вибирає вихідні матеріали (борошно, добавки та ін.), надає майбутнім булкам форму (самостійно або розкладаючи по формам), а потім випікає їх в печі. Великі хлібопекарські виробництва оснащені обладнанням, що полегшує роботу з великими обсягами. Наприклад, машини для замішування і оброблення тіста, конвеєри. Комплексно-механізовані лінії обслуговує (здійснює пуск і зупинку, регулює рух пічного конвеєра) також пекар. Він стежить за машинним розподілом тіста, витримкою його перед саджанням у піч, визначає готовність виробу. Таким чином, основним обов’язком пекаря є контроль за формуванням, розподіленням і випіканням виробів.

Досвідчений пекар багато що може визначити на дотик і на око. Деякі операції неможливо механізувати. Наприклад, плести з тіста косички або наносити насічки доводиться вручну, не зупиняючи конвеєр.

Пекарі працюють на хлібокомбінатах, у невеликих пекарнях, на підприємствах громадського харчування на посаді пекаря, пекаря комплексно-механізованої лінії. Пекар може організувати свій власний бізнес з випікання хліба та здоби.

 

Кондитер

Кваліфікаційна характеристика

Стандарт професійної (професійно-технічної) освіти

Кондитер виготовляє різноманітні кекси, рулети, печиво вищого гатунку роздрібного асортименту, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів. Здійснює фігурне нарізування випечених напівфабрикатів, формує, виготовляє деталі малюнка, оздоблень для тортів з шоколаду, крему, бізе. Підбирає крем за кольорами, наносить малюнок. Складає малюнок з різних дрібних та середніх деталей. Візуально перевіряє суміщення кольорових елементів і деталей малюнка, а також ваги готових тортів і тістечок

 

Ми готові до співпраці

Ваша думка важлива для нас!
Задавайте питання, консультуйтеся чи залиште свої відгуки. Ми готові надати всю необхідну інформацію та забезпечити зворотній зв’язок. Об’єднаймо зусилля для досягнення ваших цілей!